ÖĞRENCİ OLARAK YURT DIŞINA ÇIKMAK

Öğrenciler olarak hepimizin dönem dönem yurt dışına çıkma hayali olmuştur. Bu durum Türkiye koşullarında bizi ekonomik olarak epeyce zorlayacak olsa da umutlarımızı canlı tutmaya devam ediyoruz. Bu yazımda, yurt dışına çıkmak isteyen sevgili öğrenci arkadaşlarım için ufak bir araştırma yaptım. Mesela çok uzaklardan değil yanı başımızdaki Balkan ülkelerinden başlayabiliriz. Harçsız öğrenci pasaportunu nasıl alabiliriz? Vizesiz hangi Balkan ülkelerine seyahat edebiliriz? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırıp derledim. Keyifli okumalar.

https://www.onetravel.com/going-places/wp-content/uploads/2018/10/friends-traveling.jpg

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Moldova, Gürcistan, Sırbistan ve Bosna Hersek hariç diğer ülkeler, bizden giriş için pasaport istiyorlar. Eğer buralara gitmeyeceksek o pasaportu almak zorundayız. Gözünüzde çok büyümesin biz öğrenciyiz, devlet bize bu konuda bir kolaylık sağlıyor. 25 yaşını geçmeme şartı ile bizden pasaport ücreti olarak sadece 501 TL olan defter parasını alıyor.

Peki, bu pasaportu nasıl alacağız? Öncelikle pasaport için gerekli evrakları hazırlamamız lazım, bunlar aşağıda yer alıyor. Daha sonra ise https://randevu.nvi.gov.tr internet adresinden başvuru için uygun olan saat ve tarihe randevu alıp, Nüfus Müdürlüğü’ne gidilerek başvuruyu tamamlıyoruz.  Eğer onaylanırsa 3 ile 7 gün arasında pasaportumuza sahip oluyoruz.

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler 

1- Üzerinde T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanının aslı,

2- 2 adet standartlara uygun biyometrik fotoğraf,

3- Varsa daha önceden alınmış eski pasaportlar,

4- Pasaport defter bedelinin ödendiğini gösteren dekont (Defter bedeli 2022 yılı için Maliye Bakanlığı tarafından 225,00 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret her yıl değişiklik göstermektedir. Defter bedelinin ödemesi anlaşmalı bankalara yatırılabilmektedir.),

5- Öğrenci olduğunu gösteren belge.

https://studenttravelplanningguide.com/wp-content/uploads/2018/09/iStock-865756592_1280x800.jpg

Nerelere Gidebiliriz? 

Pasaportumuzu aldık, biraz da birikimimiz var. Peki nereye gideceğiz? Önceliğimiz vizesiz ülkeler çünkü vize için belli bir miktar para ödememiz lazım. O yüzden vizesiz ülkelere gitmekte fayda var. Yaklaşık olarak elimizdeki pasaport ile 110 ülkeye vizesiz gidebiliriz. Biz çok uzaklara gitmek yerine Balkanlara göz atalım.

Balkanlar’da, Sırbistan ve Bosna Hersek’e çipli kimlik kartlarımıza girebiliriz. Makedonya, Karadağ, Arnavutluk ve Kosova’ya vizesiz bir şekilde girebiliyoruz. Şunu hemen belirteyim ki bu ülkelere vize olmadan gitmek için ulaşım yolu olarak uçak ile seyahat etmemiz lazım. Aksi taktirde, Yunanistan ve Bulgaristan geçiş için bordo pasaportlulardan Schengen vizesi istiyor. Önceden indirim ile alınmış uçak biletleri ile bu durum daha uygun koşullara getirilebilir. Biraz bu ülkelere kısaca bakalım.

Makedonya

Tarihi dokusu ve denizi ile tatilcilerin ilk durağı olan Makedonya Türk vatandaşlarına 90 güne kadar vizesiz seyahati mümkün kılıyor.  Başkenti Üsküp olan ülke uzun yıllar Osmanlı egemenliğinde kaldığı için  şehirde çok sayıda Türk-İslam eserine rastlamak mümkün. Osmanlı Devleti’nin 542 sene süresince egemen olduğu Makedonya, Avrupa’nın kendine has kültürü ve özelliklerini korumayı başarmış.  Vizesiz gidilebilen ülkeler arasında en çok tercih edileni olan Makedonya’nın Üsküp, Manastır ve Ohrid şehirleri en çok ilgi görenler arasında yer alıyor.

Kosova

https://indigodergisi.com/wp-content/uploads/2015/02/prizren-kosava-manzara-kosovo.jpg

Kosova, Türk vatandaşlarına 180 gün içerisinde 90 güne kadar vizeden muaf tutuluyor. Makedonya gibi uzun yıllar Osmanlı egemenliği altında kalmasından dolayı Osmanlı izleri hala görülüyor. Avrupa’nın en genç ülkelerinden  olan Kosova’ya , havayolu ile giriş yapılabilecek tek şehir başkent Priştine. Priştine; kiliseleri, camileri ve tarihi saat kulesiyle zamanda yolculuk yaptıran bir şehir. Unutmadan bu ülkenin denize kıyısı yok.

Arnavutluk 

Başkenti Tiran olan ülke  Türk vatandaşları için  90 güne kadar seyahatlerinde, ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor. Avrupa’da en güzel kıyılara sahip olan ülke, Adriyatik’in  sahilleri, yemyeşil ormanları ve  kendine has kültürünü korumayı başaran ülkelerden biri olan Arnavutluk,  tarihi izleri ve yaşanmışlıklarıyla gezilecek yerler arasında. Tiran, Kruja, Gostivar, Berat, Durres ve Vlore ve İşkodra şehirleri  en çok gezilip görülenler yerler.

Karadağ

Karadağ’ın başkent Podgoritsa, 2 bin 500 senelik geçmişiyle Adriyatik Denizi kıyısındaki en eski yerleşim yerlerinden birisi. Ülke Türk vatandaşlarından  180 gün içinde 90 günü aşmayan seyahatlerde  vize istemiyor. Karadağ’ın sahil şehirlerinden biri olan Budva, ülkenin turizm merkezi olarak kabul ediliyor. Budva‘da şehir yat limanı, Hawaii’ye benzerliğiyle ün yapan St.Nikola Adası, Stari Grad’ı ve kalesiyle ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Orta Çağ tarzı birçok binayı barındıran eski başkent Cetinje de en çok ilgi gören yerler arasında.

Bosna-Hersek

Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna, Sarajevo olarak da biliniyor. Hepimizin yüreğine derin izler bırakan Saraybosna, küllerinden yeniden doğan bir şehir. Osmanlı’nın izlerini sokak sokak, köy köy hissedilen  şehirde Müslüman nüfusu epey fazla.  Avrupa’nın en müstesna çarşısı Baş Çarşı’ya sahip olan bu şehirde  her sokağı derinlemesine gezmeli ve o tarihi hissiyatı içinize çekmelisiniz.  Geçmişin  karanlık ve kötü günlerini silip tarihi ve kültürel eserleriyle yeniden şahlanmaya hazırlanan kent, Osmanlı döneminden kalan eserleriyle tarihe ev sahipliği yapıyor. Bu şehirde hüzünle umut birbirine karışıyor. Mostar ve Banja Luka en çok gezilen şehirler arasında. 

Sırbistan

Sırbistan’ın başkenti Belgrad. Bu ülkede Bosna-Hersek gibi bizden vize istemeyen ülkelerden. Asma bahçeleri, yemyeşil ovalara kurulu manastırları, nehirleri, gölleri ve kaplıcalarıyla insanı etkileyen bir ülke. Başkent Belgrad, farklı birçok kültürü içinde barındırıp tam bir kültür şöleni hem de ülkenin en büyük şehri. Temiz havasıyla insana nefes aldığını hissettiren bu şehirde Kale Meydanı, Askeri Müze, İstanbul Kapı, Saat Kulesi, Lazerevic Anıtı, Nebojsa Kulesi ve Saborna Kilisesi bu şehrin birçok kültürü bir arada muhafaza  ettiğini bizlere gösteriyor. Sırbistan’ın gezilecek şehirler arasında, Novi Sad, Niş Niş, yer alıyor.

KAYNAKÇA

 

Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.