Bugünkü yazımda sizlere MUN’dan ve kendi MUN serüvenimden bahsedeceğim.

Öncelikle MUN nedir? MUN’in açılımı Model United Nations, Türkçe çevirisi de Model Birleşmiş Milletlerdir. Anlamını öğrendiğinize göre kafanızda az buçuk bir fikir oluşmuştur diye tahmin ediyorum. Evet, MUN Birleşmiş Milletlerin bir simülasyonudur. Çok taraflı yaklaşımlarla, katılımcılar çeşitli küresel sorunları BM Üyesini temsil eden bir delegenin bakış açısıyla tartışır ve ele alırlar. Bu konferansın belli prosedürleri ve kuralları vardır. Fakat bu ”kurallar” sizi korkutmasın çünkü her biri bu konferansı daha eğlenceli hale getiriyor.

HUMUN ORGANIZATION TEAM

MUN NEDİR?

MUN ana dili İngilizce olan bir etkinliktir. Ama burada kullanılan dil akademik İngilizcedir. Topluluk önünde konuşma becerinizi geliştirirken bunu aynı zamanda İngilizce yapmanız size inanılmaz bir deneyim katıyor. Aynı zamanda yazma ve okuma alanında akademik dil kullanmanız ve bunlara daha öğrenciyken hakim olmanız eğitim ve iş hayatınızda sizi daha ön plana atıyor. Bu etkinliğimizin tabi dediğim gibi belli kuralları var. Bence en güzel kural dress code yani giyim kuralı. Takım elbise giymek şart! Evet doğru duydunuz. Takım elbise. kendinizi küçük diplomatlar gibi hissedip bir süre ciddiyetle dolaştığınız yerde yakaladığınız profesyonellikte ayrı bir artı. Şahsen benim en sevdiğim kısım bu. Evde bir sürü takım elbise kreasyonum var ve bunları günlük hayatımda da kullanmayı oldukça seviyorum. Ayrı bir hava katıyor. Neyse çok uzattım sanırım. Bir diğer kural da uygunsuz dil kullanmamak ve akademik dilin sınırlarını aşmamak. Doğal, profesyonel bir ortamdayız, ciddilik şart:)

HASTRAIN’22 ECOSOC

GENEL TERİMLER

MUN aynı BM’de olduğu gibi belli komitelerde (UNWOMEN,UNESCO,UNDP,SOCHUM vb.) bu komitelere bağlı kalarak çözülmesi gereken dünya sorunlarının tartışıldığı ve onlara çözüm bulmaya odaklandığı konferanslardır. Konferansların sonunda komitelerdeki en iyi üç delege seçilir ve best (en iyi), outstanding (en öne çıkan) delege sertifika şeklinde ödünü alır. Sonuncu ödülse honorable mention dediğimiz şeref ödülüdür. Bu ödülün tek farkı diğer iki delege gibi sertifika almaz sadece adı okunur. MUN konferansları en az 200 kişiden oluşan toplu etkinliklerdir. Komite’nin türüne ve konferansın sayısına göre delege sayısı değişebilmektedir. Fakat chair co-chair ve admin sayısı neredeyse hep aynıdır. Her bir komitede bir chair ve bir co-chair bulunur. Küçük komitelerde iki, büyük komitelerdeyse dört admin bulunur. MUN’larda akademi ve organizasyon takımı olarak iki ayrı takım vardır ve ikisi birbirinin işine dokunmadan ortak paydada birleşerek MUN’u oluşturur. Şimdi size biraz terminolojiden bahsedeceğim.

GENEL TERİMLER

Konferansın tepedesinki kişi SG’dir (secretary-general). Tüm konferansın hazırlanması ve denetlenmesiyle ilgilenir. USG (under-secretary-general) ise her komitenin başındaki en yüksek rütbeli kişidir. USG’ler de kendi komitelerinin düzenlenmesinden sorumludur. Bu konferansları yönetmekle sorumlu kişiler ”Chair” adı verdiğimiz komite başkanlarıdır. Komiteyi prosedür kurallarına yönelik yönetirler. Bu komite başkanlarına yardımcı olan başkan yardımcılarınaysa ”Co-chair” denir. Delege ise tüm bu komite de verilen sorunu çözmeye uğraşan ülkelerini temsil eden elçilerdir. Komitenin bir diğer ve en önemli yapı taşıysa Adminlerdir. adminler yani biz:) Biz olmasak bu komitenin düzenini kim sağlardı. Organizasyon takımından olan adminler’in görevi ise ”message paper” dediğimiz mesaj kağıtlarını komitedeki kişilere ulaştırmaktır. Bu kağıtları komite de kişiler arası konuşmak ve dolaşmak yasak olduğu için adminler mesajları bu kağıtlar aracılıyla ulaştırırlar. Meraklısı için MUN’un terimlerinin geri kalanına ulaşmak için Hacettepe Model United Nations topluluğun hazırlamış olduğu booklet’e topluluğun üyeleriyle iletişime geçerek ulaşabilirsiniz.

AHMET OZAN YILMAZ TEDUTRAIN’23 DISEC ACADEMIC ASSISTANT

DENEYİMİM

Gerçekten kendimi bildim bileli MUN yapıyorum. Hatta şu an PR olarak organizasyonunda bulunduğum HUMUN konferansını düzenliyoruz. MUN serüvenime 6. sınıfta başlamıştım. Şuansa Hacettepe Model Birleşmiş Miletler topluluğunda üç yıldır aktif olarak bulunuyorum ve iki yıldır da yönetim kurulu üyesiyim. İşte bu kadar aşığım. O gün bugündür hayatımın büyük bir parçası olan MUN bana sosyal çevre, eğitim, genel kültür, farklı bakış açıları ve bir sürü güzel şey daha kattı. Hele çoğu yakın arkadaşımla MUN sayesinde tanışıyoruz. Hatta ve hatta önüme bir sürü iş tekliflerinin çıkması ve İngilizcemi bu kadar yetkin bir seviyeye ulaştırmama yardım etmesi de cabası. Her anı ile çok eğlendiğim MUN gerçekten inanılmaz bir tecrübe. Konferansların gerçekten BM’deymişsiniz hissi vermesi ve kendinizi daha çocukluktan profesyonelliğe hazırlamanız sizi hayatta bir adım öne atıyor bence. Ayrıca size yeni bir aile de kazandırıyor, şahsen ben de öyle oldu. Umarım okurken keyif almışsınızdır. MUN’u deneyimlemek isterseniz topluluğumuz HUMUN’un kapıları size her zaman açık. Aşağıdaki linkten Instagram adresimize ulaşıp bizi takip edebilir hem de MUN’u merak ettiyseniz içeriklerimize göz atabilirsiniz.

https://instagram.com/hacettepemun?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==

Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.