Simpson metin yazarı ve yapımcısı tarafında oluşturulan, yetişkin tarihsel fantezi dizisi: Disenchantment. 4 yıldır yayın hayatında olan ve popüler kültür eleştirileri, Amerikan rüyası ve anomalileri, ofansif mizaha dönüştürerek bizlere sunan diziyi merak ediyorsanız, kısa bilgilerimiz tam size göre!

1- YENİ SIMPSONLAR DÜNYAMIZA HOŞ GELDİ! 

Amerika’nın ve sonra da tüm dünyanın en sevdiği ailenin yaratıcısı Matt Groening’in ve yine Simpsonlar’ın yapımcılığını yapan Josh Weinstein’in, Netflix’te yeni bir dünya yaratmak için kaleme aldıkları Disenchantment, 4 sezonunu geride bıraktı. Dizi ilk olarak, Simpsonlar’ın mirası düşüncesiyle takip edilmeye başlansa da ilerleyen sezonlarıyla yeni bir dünyayı aralamaya çalışıyor.

2- TARİHSEL FANTEZİ, LEZBİYEN PRENSES VE ESRAR İÇEN BİR İBLİS

Tahtı devralmak istemeyen Prenses -Tiabeanie- Bean, tesadüf eseri karşılaştığı arkadaşları Elfo ve Luci’nin maceralarını, alternatif bir Orta Çağ fantezisinde, parodisel bir anlatım ile harmanlayarak izleyicilere her bölümde yeni bir macera sunuyor. Karakterler, her bölüm farklı olaylar karşısında verdikleri tepkiler ile yeni bir yönlerini bizlere tanıtıyor. Dizinin en önemli kısmı ise seslendirme ekibinin karakterlerle tam olarak eşleşmesidir.

3- BİR PRENSES, BİR İBLİS VE BİR ELF BARA GİRER!

Başrol karakteri olan Bean, yalnızlığı ile ön planda ve insanın ilkel benliğini ve tatmin edilmemiş duygularını yansıtmaktadır. İstemediği şeyleri yapmamak konusunda net olan Prenses, kurtulmak için aklına gelen her yolu, ülkesini parçalamak pahasına deniyor. Bean; günümüz insanlarına atıf yapılarak, var olma mücadelesini, karikatürize edilmiş bir şekilde yansıtıyor. Cinsel yöneliminden emin olamayan Bean, bir şeytan ve deniz kızıyla aşk yaşayarak aslında cinsel yönelim algısını, cinsiyetler ötesine taşıyarak bizi açmaza sokuyor!

4- ASLINDA DİZİ DEĞİL, WEBER!

İlk olarak Alman sosyolog Max Weber tarafından ortaya atılan Disenchantment, toplumdaki geleneksel değerlerden uzaklaşarak rasyonelleşmeye doğru gidildiğini bizlere söyler. Bireyin karar verme mekanizmaları; toplumdaki büyünün, mistisizmin ortadan kaybolduğunu hatta dünyanın büyüsünün bozulduğunu söyler. Elfo ve Luci; İd, Ego ve Süper Egoyu temsil ediyor. Ebeveynleri tanıma, bağımlılık, sosyal dengeler, ergenlikten çıkışta rol model bulma ve olma durumları, kimlik karmaşası ve buna benzer birçok var olma kaosu izleten dizi, bunu eğlenceli bir dille yaparak izleyiciyi farkında olmadan, düşünmeye ve sorgulamaya itiyor.

5- İPİN UCUNU KAÇIRAN “OFFANSİVE JOKE”

Teması ve geçtiği dönem Orta Çağ olan dizi, çizim ile meydana getirildiği için birçok göndermenin ve absürt komedinin önünü açıyor. Ofansif mizah yaparken çok ciddi bir şekilde toplumsal eleştiriler yaptığını da görmekteyiz. Kalabalık pazarların kurulduğu sahnelerde arka planı incelediğimiz zaman, güncel popüler öğelere rastlamak çok olağan bir şey. Fahişelik yapan perilerden, yüksek lisans yapan devlere kadar, alışılmışın dışında göndermeler var. Ancak mizahın biraz ucu kaçmış olacak ki ”Orphans For Sale” tabelasını, pazar yerinde görebiliyoruz.

6- HAYALER ÜLKESİ: “DREMLAND”

Dizinin bir diğer önemli yanı ise 3 boyutlu cell-shade arka planları üzerine çizilmiş, 2 boyutlu karakterler. Bu durum Disenchantment’a, diğer çizgi dizilerden çok daha ileri ve kaliteli bir izlenim imkânı veriyor. Dizi tam anlamıyla dönem dizisi ruhuna uygun olarak yeşil ve kahverengi paletler ile çizilmiştir. Birden çok bilim kurgu filminin birleşimiyle oluşan dizi, yer yer bazı filmleri aklımıza getirmektedir.

7- DİNSİZ MİZAH OLUR MU?

Kara mizah ve ofansif mizah alt yapısı ile ilerleyen dizide, birçok tanrı ve semavi dinlere göndermeler görülebiliyor. Tanrı karakterinin, dünyaya artık insan göndermeme sebebini: Dünyaya artık insan yollamıyorum. Ne zaman durumu düzeltsem diye birini göndersem yeni bir din ortaya çıkıyor ve bir sürü insan katlediliyor. Denildikten sonra 4. Sezon 9. bölümün; sarayda yaşayan, kavgaya karışan, adam öldüren ve şehri terk eden ‘Musa Peygamber’ figürü ile ile başladığını görüyoruz.

8- BAKIN, BİZ BU ESPİRİLERİ ESKİDEN YAPTIK!

Dizi, Simpsonlar’dan çok fazla esinlendiği için karakterler ve espriler aynı şekilde devam ediyor. Disenchantment Elfo’sunun Simpsonlar Barth’a benzediği, iki diziyi de takip edenler tarafından belirtilmektedir. Hatta dizinin Simpsonlar döneminde kalan esprilerini günümüzde yapmaya çalışması ve beğenileceğini düşünmesi, birçok kişi tarafından eleştirilmiştir. Adventure Time, BoJack Horseman, Regular Show ortaya çıkmışken “Eskiyi anımsamaya gerek var mıydı?” sorusunu, diziyi izlerken kendi kendimize sorabiliyoruz.

9- STEAMPUNK CENNET VE CEHENNEM!

Amerikan rüyası –Dreamland-, gettolarda yaşayan Elfler -yahudiler-, ve sevgili kral ZogTrump-. Çerezlik bir dizi olarak başladığımız dizide, bu yerleştirmeleri yaparak izlediğimiz zaman aslında dizinin yavan bir mizah olmadığını, her sahnesinde bir eleştiri yaptığını fark ediyoruz.

10- LOVE IS HELL!

Şeytani eski karısına aşkı bitmeyen Kral Zog, Bean’e aşık Elfo, denizkızı ve şeytan arasında aşkını seçemeyen Bean ve Bean’in arkadaşı olsa dahi her fırsatta kötülük yapmaktan geri duramayan Luci. Dizi hala bitmek ve bitmemek arasında devam ederken 5. sezonu için bir açıklama gelmemiştir.

KAYNAKÇA:

https://yorumguncel.com/disenchantment-animasyon-dizi-inceleme/

https://filmloverss.com/disenchantment-1-sezon-degerlendirmesi/

https://tr.cm-ob.pt/disenchantment-season-5-112615

Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.