Tüm dünyada yankı uyandıran, anime izlemeyen kişilerin dahi en az hayatlarında bir kez denk geldiği ya da duyduğu Death Note, dünyada en iyisi denilebilecek nadir anime türlerinden biri! Eğer yirmişer dakikadan oluşan otuz yedi bölümlük bu hikayeyi merak ediyorsanız, bu yazı size öncülük edecek. Bakalım sizin tarafınız ne olacak? Kira mı? Yoksa L mi?

1- BİRBİRLERİNİN AKILLARINI OKUYABİLEN ZEKA SAVAŞÇILARI!

Death Note izleyicilerinin en büyük ortak noktası, bir sonraki hamlenin kim tarafından yapılacağıdır. L’mi yoksa Kira mı? Hangisi önce hamlede bulunacak kim kimin açığını nasıl bulabilecek ve bu fırsatı değerlendirebilecek mi? Animenin sürükleyiciliğinin en büyük nedeni de aslında izleyicide oluşturulan bu bilinmezliktir. Akıl oyunlarının baş gösterdiği dizi, izleyiciyi her daim şaşırtmayı başarsa da elbet sonda kaybeden olmuştur.

2- KİRA’NIN SAVUNMASI

Light Yagami, Kira karakteri olmadan önce üniversiteye hazırlanan, toplumun ve dünya üzerindeki diğer insanların tavırlarından yakınan bir lise öğrencisidir. Kira’nın düşüncesine göre bu defterin karşısına çıkması asla tesadüf değildir. Toplumun kötülüklerden arınması için sadece bir yoldur. Light Yagami’ye göre toplum içerisinde yaşayan hatalı ve suçluları öldürmek, günahsız ve suç oranının tamamen düştüğü ya da yok olduğu yeni bir ‘Dünya’ yaratmak için harika bir yoldur. Her ne kadar tüm bunları yaparak bir cani olacağını bilse de Tanrısı olduğu yeni bir Dünya inşa etmek için gereken tek şey Death Note’dur.

3- L’İN SAVUNMASI

Light Yagami’nin savunduğu görüşün tam tersini savunur. L’nin savunduğu bu görüş ise Light’ın yaptığını tamamen canilik ve adaletin yok sayılması olarak kabul gören bir savunma türüdür. L’e göre suçlular, yaptıkları suçun ağırlığına göre yargılanmalı ve toplumun belirlediği ölçütte cezalandırılmaktadır. Bu görüşe göre Light Yagami bir katildir ve bir an önce yakalanması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

4- ADALET ANLAYIŞIMIZI SORGULADIK!

Toplumun düzenini bozan ve zarar veren kişiler, sorgusuz sualsiz öldürülmeli mi yoksa toplumdaki mevcut adalet anlayışına güvenip cezalarını çekmelerini mi beklemeliyiz? L mi yoksa Light Yagami namı diğer küçük tanrı Kira mı doğru adalet anlayışına sahip? Animenin en temel noktası aslında burada başlıyor. Kişiler, adalet ve hukuk kavramlarını kişileştirip kendilerine göre yorumlayabildikleri için bu durum diziyi farklı açılardan bakılmasına neden olmaktadır.

5- NAMI DİĞER İDAM DEFTERİ!

Animenin adını taşıyan ve hikayenin merkez noktasında bulunan bu defter, ismi yazılan kişiyi kırk beş saniye içerisinde öldürmektedir. Japon inancına göre Death Note, ölüm meleği olarak adlandırılan, Şinigami ölüm meleklerinin insanları öldürmek için kullandığı ruhsal bir gücü temsil eden kutsal kitaptır. Bu defterin içerisinde belirtilen kurallara göre ismi yazılan kişi anında ölür. Aynı isimden birden fazla kişi var nasıl ayırt ediliyor? diye düşünülmesi normaldir. Deftere adı yazılan kişinin yüzünü hatırlıyor ve kişiyi biliyor olmak gerekiyor. Normal şartlar altında bir Şinigami’ye ait olan bu defter, animede insanların dünyasına düştükten sonra oraya ait olur ve defteri bulan her kimse, defterin gerçek sahibi haline gelir. Defteri kullanan kişi cennete ya da cehenneme gidemez; öldükten sonra bir boşluk içerisinde sürüklenir.

6- DEFTERİN KURALLARI HALA EZBERİMİZDE!

1- Deftere adı yazılan kişi ölür.

2- Eğer deftere ismi yazan kişi ismi yazılan kişinin yüzünü bilmiyorsa o kişi ölmez, bu kural sayesinde aynı ismi taşıyanlar etkilenmez.

3- Deftere adı yazılan kişi en az 40 saniye sonra ölür.

4- Defter yere 1 defa değerse o zaman dünyaya ait olur.

5- Eğer ölüm nedeni belirlenmezse, kişi basit bir kalp kriziyle ölür.

6- Ölüm şekli yazıldıktan sonra detayları 6 dakika 40 saniye içinde yazılmalıdır.

7- Ölüm Defteri’ni kullanan kişi cennete veya cehenneme gidemez.

8- Sadece defterin bir parçasına değen kişi Ölüm Tanrısını görür ve sesini duyar.

9- Ölüm Defteri’ne dokunan her insan Ölüm Tanrısını görür ve sesini duyar.

10- Eğer defterin orijinal sahibi ölürse, defter Ölüm Tanrısına ait olur.

11- Defterin sahibi defteri kullandıktan en geç 39 gün sonrasında Ölüm Tanrısını görür.

12- Defterin orijinal sahibi olan Ölüm Tanrısı prensipte defterin sahibi olan insana yapacağı hareketlerle yardım etmemeli ve zarar vermemelidir.

13- Ölüm Tanrısının defterin nasıl kullanılacağı ve içeriği hakkında insan sahibine açıklama yapma zorunluluğu yoktur.

14- Ölüm Tanrısı ölüm defterine isim ekleyerek ölen kişinin fazla yıllarını alıp kendi hayatını uzatırken insanlar uzatamazlar.

15- Ölüm Defteri’ni kullanan kişi kendi hayatını kısaltabilir.

16- Defterden koparılan çok küçük bir parça bile tam etki gösterir.

17- Ölüm tanrıları bilindik yöntemlerle ölmezler. Bir insana aşık olup onun hayatını kurtarmak için ölüm defterini kullanmakla ölürler.

18- Ölüm Defteri’nin insan sahibi kendi kalan hayat süresinin yarısını Ölüm tanrısı gözüyle takas edebilir. Bu göz gördüğü insanın yaşam süresini ve gerçek adını görür.

19- Deftere yazılan ve fiziksel olarak mümkün olmayan ölüm şekilleri sonuçta basit bir kalp krizine dönüşür.

20- Deftere yazılan tüm mümkün ölüm şekilleri ve detayları ancak okunabilir bir şekilde yazılırsa gerçekleşir.

21- Defterin orijinal sahibi olmayan bir kişi bile defteri tam etkisiyle kullanabilir.

22- Defter, 780 günden küçük kişileri etkilemez.

23- Deftere yazılar kan gibi şeylerle yazılsa bile kabul olur.

24- Yazılan kişinin adı 4 defa yanlış yazılırsa defter o kişiyi öldürmez.

25- Defter çalınır veya kaybolursa 490 gün içinde geri alınmadığı takdirde sahipliği yitirilir.

26- Deftere 490 gün boyunca dokunmayınca defterle olan anılar silinir hafıza kaybı yaşanır. Deftere dokunduğunda her şeyi geri hatırlar.

27- Bir ölüm defterine ismi yazılan kişinin ismi başka bir deftere ismi yazılsa da 2. defter işlev görmez.

28- Eğer dünyada 6 taneden fazla ölüm defteri varsa sadece ilk 6 ölüm defteri çalışır. 7. ölüm defteri diğer defterlerden herhangi birisi imha edilmedikçe veya bir ölüm meleği tarafından melekler diyarına götürülmediği sürece çalışmaz.

29- Ölüm defterini kullananlar 1 yıl içerisinde hareketlerinde ve göz renginde değişikler oluşur.

30- Ölüm meleğinin gözlerine ve defterine sahip olan kişi başka ölüm defterine sahip olan kişinin sadece ismini görebilir. Ölmek için ne kadar zamanının kaldığını göremez.

31- Eğer deftere yazılan kişinin hemen ölmesini isterseniz Sakujo denmesi yeterli olacaktır.

7- ÖLÜM MELEĞİ ŞİNİGAMİ: RYUK

Death Note’u insan alemine düşüren ölüm meleğidir. Şinigami dünyasında her şinigaminin kendine ait bir ölüm defteri olsa da Ryuk’un iki ölüm defteri vardır. Bunlardan birini şinigamilerin kralını kandırarak elde etmiştir. Light Yagami ve Ryuk dizide bir arada görünüyor olsalar da dost değildir. Ryuk, Kira’nın amaçlarına ulaşamayışını gözlemler. Ryuk bir gün ölüm defterine Yagami’nin ismini yazacağından dizi boyunca bahseder.

8- KİRA’NIN BİR NUMARALI HAYRANI: MİSA AMANE!

Misa Amane, Light’ın bir numaralı destekçisi ve hayranıdır. Kiraya karşı olan sevgisi gözünü o kadar köreltmiştir ki Kira’nın uğruna yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Tüm bunlara ek olarak kendisi aynı zamanda ikinci Kira’dır. Ona ölüm defterini veren Rem adında bir Şinigamisi vardır. Kendisi iki kere Şinigami gözlerini almıştır. Şinigami gözlerine sahip olmanın bedeli kişinin kalan yaşam süresinin yarısı kadar alınmasıdır. Light için ölümü dahi göz önüne alınabilir.

9- DEATH NOTE FELSEFESİ

Death Note animesi sadece bir anime değildir. Animenin en dikkat çekici mesajlarından biri felsefi atıflardır. Kant ve Platon’un ahlak, devlet ve adalet üzerine olan düşüncelerinin animede sorgulandığını görüyoruz. Death Note, bize adaletin L ve Kira tarafından ayrıldığını ama asıl adaletin ne olduğunu ve nasıl olması gerektiğini sorgulatmaktadır. Animede atıfta bulunulan konulardan biride dini motiflerdir. Ryuk’un sürekli yediği kırmızı elma ya da L’in Kira’nın ayaklarına kapanıp ayaklarını kurulaması, tıpkı İsa’nın Yahuda’ya yaptığı gibidir.

10- DEATH NOTE HAKKINDAKİ TEORİLER

Dünyada 7’den 70’e herkes tarafından rağbet gören bir anime olan Death Note, son bölümünün de yayınlanmasıyla beraber ekranlara veda etti. Dizinin finalinden sonra tekrardan filme uyarlanacağı ya da yeni versiyonunun çekileceği çok konuşulsa da böyle bir uygulama henüz yapılmadı. İzleyen kişiler tarafından bir çok teori ortaya atılsa da bunların çoğu sadece varsayımdan ibaret düşüncelerdir. Bir teoriye göre defteri kullanan kişi öldükten sonra, reenkarnasyona uğrayarak Şinigami olarak dünyaya gelir ve insan hayatında yaşadığı her şey hafızasından silinir. Başka düşüncelere göre ise kişi, reenkarnasyon yaşasa dahi insan hayatından anılarını anımsayabilmektedir.

KAYNAKÇA:

https://tr.wikipedia.org/

https://listelist.com/death-note-anime/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Death_Note

DEATH NOTE ANİME ANALİZİ – İnsanca Akademi

 

Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.