Yunan mitolojisi ve edebiyatında çok önemli yere sahip olan Truva Savaşını ele aldık. İyi okumalar.

TROYA ANTİK KENTİ  

Troya Antik Kenti Anadolu, Ege ve Balkanların buluştuğu bir coğrafyada Çanakkale’de 1871’de Heinrich Schliemann tarafından; Truva Savaşı anılarının yol göstericiliği ile bulunmuştur. 9 Katmanlı bir yapısı olan Troya kentinin, 3000 yıldan fazla süre önce yapıldığı kazılar sonucunda açığa çıkmıştır. En erken yerleşim katı M.Ö. 3000-2500 ile Erken Tunç Çağı’nı işaret ederken son yerleşimi M.Ö. 85- M.S. 8 yüzyılları arasında Roma uygarlığı ile sonlanan kent, konumu nedeniyle diğer uygarlıklar ile etkileşime girerek kültürel anlamda etkileşimde bulunmuştur.  

TRUVA SAVAŞI

Yunan mitolojisi ve edebiyatında çok önemli yere sahip olan savaş Homeros’un İlyada ve Odysseia destanına bile konu olmuştur. Efsaneye göre Troya şehri Tros tarafından kurulmuştur -Zeus’un oğlu Dardonos’tan olma torunudur-, kral soyuyla kurulan şehir hem insanları hem de tanrıları içeren efsaneler oluşturmaktadır.

Zeus, düzenlediği Peleus ve Thetis’ in-denizlerin tanrıçası- düğününe fitne tanrısı Eris’i davet etmemiştir. Düğüne altın bir elma yollayan Eris, elmanın en güzel tanrıçaya verilmesini ister. Athena, Hera, Afrodit arasında elmanın kime verileceği kararlaştırılamaz ve Zeus kararı vermesi için onları Paris’e- Troya Kralı Priamos ve Hekabe’nin çocuğu- yollar. Paris, elmayı Afrodit’e verir. Afrodit altın elma karşılığında tüm kadınların en güzelini yani Helen’i Paris’e aşık etmiştir.

Helen ve Paris

Helen ve Paris

Paris, Sparta’yı ziyaretinde sırasında Helen’e aşık olur-Helen Mykene kralı olan Menelaos ile evlidir-. Helen geride kızını ve eşini bırakarak Paris ile gider. Bu hareketi hakaret sayan Yunanlılar Menelaos ve Agamemnon önderliğinde Aka ordusunu bir araya getirerek Troya’ ya bir sefer düzenlemişlerdir. Helen’in iadesini ve tazminat ödemeyi kabul etmeyen Troyalılar’la savaşa girerler.

Dokuz Yıl Süren Kuşatma

Dokuz yıl süren kuşatma sonucunda Paris, Menelaos ile teke tek savaşmayı teklif ederek kazananın Helen’i alacağı bir anlaşma yapmıştır.  Savaş sırasında Menelaos, Parisi yenmek üzereyken Afrodit, Paris’i kurtarır. Savaşçı olan Pandoros ise, Menelaos’a bir ok atar ve bu yüzden iki ordu birbirine girer. Mitolojiye göre savaş sadece insanlar arasında değil tanrılar arasında da yaşanmıştır; savaşa Ares, Afrodit ve Athena’da katılmıştır.

Bir Başka Rivayet

Kral Primaos, Hektor ve Hekabe’nin figürlerinin bulunduğu bir antika.

Bir başka rivayete göre Truva’nın en kudretli savaşçısı olan Hektor-Priamos ve Hecuba’nın en büyük oğlu-, Zeus tarafından desteklenmektedir. Diğer tanrıların fitneleri ile yarı tanrı Aşil –Peleus ve Thetis’in oğlu aynı zamanda aşil tendonuna ismini veren kişidir.- tarafından yenilgiye uğratılarak öldürülmüştür. Hektor ölmeden önce Aşil’e: “Senin ne olduğun yüzünden belli, demirden bir yürek var göğsünde. Ama uyanık ol, uğramayasın tanrının lanetine, yiğit de olsan, Paris ile Apollon o gün seni, öldürecekler Batı Kapıları önünde.”

Odysseus’un Fikri

Yıllar süren savaşın bir türlü bitmemesi Odysseus’un aklına bir fikir getirir. Barış hediyesi olarak sunulacak tahta bir at yapılarak şehrin içine asker sokulması fikri akıllara yatar ve Epeios tahta bir at inşa etmeye başlar. At tamamlandıktan sonra en başarılı Aka savaşçıları ve Neoptolemos, atın içine saklanarak bir gece vakti atın içinden çıkıp şehri ateşe verir. Bütün Truvalılar öldürülür veya esir alınır yıllar süren savaş bu sayede son bulur. Paris, Heleni korumak isterken Neoptolemos tarafından öldürülür ve Menelaos, Helen’i alarak krallığına geri döner. Neoptolemos savaş ganimeti olarak Hektor’un karısı Andromache ile evlenir.

KAYNAKÇA

https://arkeofili.com

https://tr.wikipedia.org/wiki/Paris%27in_yarg%C4%B1s%C4%B1

Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.