BİREYİN METALAŞMASI

Hayatımıza yeni giren bir kavramdan yola çıkarak günümüz ilişkileri hakkında kendi yorumlarımı yapmak istiyorum. Yola çıkacağım kavram “Bariyer ilişki” kavramı. Kavramın tanımına gelecek olursak eski ilişkisine dönmemek için veya halihazırda olan ilişkisini hayatının merkezine koymamak için başka biriyle ilişki kurmak anlamına geliyor. Z kuşağının belli bir kesimi neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuyor? Sorusu eminim hepimizin aklına gelen ilk sorudur.

NEDEN BAĞ KURAMIYORUZ?

Günümüz ilişkilerindeki bağ problemi bunun temeli olabilir. Bağ kurmada problem yaşayan bireylerin bu tarz kavramlarla vicdanlarını rahatlatmaya çalışması toplumsal bir durumun habercisidir. Yaşadığımız dönemi kullan-at devri olarak tanımlayabiliriz diye düşünüyorum. Bir şey bozulduğunda atıp yenisini almak artık hepimizin yaptığı bir şey fakat bunu yaparken hiçbirimiz insan ilişkilerine yansıyacağını hesap edemezdik. Kullan-at kültürü insan ilişkilerine son derece yansımış durumda. Bu durum insanların birbirleriyle bağ kurmada sorun yaşamasını son derece normalleştiriyor.

TANIŞMA UYGULAMALARI VE İLİŞKİLER

Günümüzde birçok kişi tanışma uygulamalarını kullanıyor. Bu da swipe kültürünü ortaya çıkarıyor. Swipe kültürü kavramı henüz hayatımıza girmiş değil sadece benim düşüncelerimin bir ürünü. İlişkilerdeki sadakat probleminin bu kadar fazla olmasının sebebi sürekli bir yerlerde “swipelayacak” birilerinin olmasıdır. Tanışma uygulamalarında insanlar sadece birbirlerinin dış görünüşlerini baz alarak swipelıyorlar. Burada insanların hayat görüşleri, başarıları, kişisel gelişimleri ve karakterleri birer hiç olarak sayılıyor. Bu durum insanın metalaşmasını kaçınılmaz hale getiriyor.

SANAL İLİŞKİLERİN GERÇEK YORGUNLUĞU

Psikolojik açıdan ele alacak olursam tanışma uygulamaları bireyleri sosyalleştirirken asosyal bir insan da yapıyor. Günlük hayatta başkalarıyla konuşmaya çekinen biri sanal ortamda kendini çok daha iyi ifade edebilecektir fakat günlük hayattaki sosyalleşme problemine bir çözüm üretmeyecektir. Bariyer ilişki gibi ilişki türleri de insanların konfor alanlarından dışarı çıkmasını zorlaştıracaktır. Henüz genç yaşlarda konfor alanından çıkmamak bir problem değilmiş gibi görünse de ilerleyen zamanlarda bu durum insanların hayatlarını temelden etkileyecek bir problem haline gelecektir. Konfor alanı dışındaki durumlar yaş ilerledikçe fazlaca değişkenlik gösterir. İş, kariyer ve girişimcilik gibi konularda bireyleri geri götüren bir duruma sürükleyebilir. Sosyal bir çağda yaşıyoruz bu yüzden belli niteliklerimiz olmalı. Bu niteliklerin başında sosyallik ve güçlü ifade yetisi gelir. Tabi ki sözüm herkese değil. Sözüm insanları asosyal hale getiren, konfor alanının duvarlarını yükseltmeye sebep olan her şeye…

SADAKAT PROBLEMİ 

Sadakat problemi dendiğinde akla ilk gelen aldatmak olmamalı diye düşünüyorum. Bireyler ilişkilerinde bir problem yaşadığında çözmek yerine bitirme eylemine yöneliyorlar. İlişkinin bitmesi kadar normal bir durum yoktur fakat bu durum sudan sebeplerse sosyolojik ve psikolojik olarak ilişkileri incelemek gerekiyor diye düşünüyorum. Günümüzde artık bireyler var olan bir ilişkiyi düzeltmek yerine yeni bir ilişki kurmanın daha kolay ve heyecan verici olduğunu düşünüyorlar. Burada ilişkilere karşı olan sadakatsizlikleri gözlemlemiş oluyoruz. Bu durumlarda insanların duygusal ilişkilere karşı önyargıları oluşuyor. Bu önyargının temeli her zaman iyi bir yere dayanmıyor. Bazı durumlarda yazının başından beri bahsettiğim gibi bireyin metalaşmasından kaynaklı insanların doyumsuzluğuna dayanıyor. Bireylerin ilişkilerine karşı sadakatsizleşmesini swipe kültürüne çok net bir biçimde bağlayabiliriz diye düşünüyorum.

ÖZGÜVEN PROBLEMİ

Bariyer ilişki ve swipe kültürü kavramlarından yola çıkarak bireyler üzerinden başka bir çıkarım yapacak olursam bu da kesinlikle özgüven problemi olacaktır. Özgüven problemi günlük hayatta hepimizin yaşadığı problemlerden biridir. Bu durum günümüzde ortaya çıkan swipe kültürüyle beraber bireylerde daha fazla gözlemlenmeye başlanmıştır. Tanışma uygulamalarında bireyler metalaşırken bu uygulamayı fazlaca ciddiye aldığını fark etmeyebilir. Tanışma uygulamalarında bireylerin dış görünüşleri baz alınarak beğenip beğenmeme durumu insanları yüzeyselleştirmekte. Bireyler tamamen dış görünüşleriyle yargılandığı bir uygulamada yer alınca beğenilmediği her durumda özgüvenini zedelemiş bulunuyor. Bu durumu yaşarken bireyler farkında olmadan aynı şeyi başkalarına da yapıyor. Burada da özgüven zedelemede bir paradoks oluşmuş bulunuyor. Bireyler bir noktada hayatlarını ve görünüşlerini uygulamada beğendiği kişilere göre şekillendirmeye çalışıyor. Bu durum da bireylerde üretkenliği ve özgünlüğü köreltiyor. Swipe kültürünün bize verdiği zararlara körelmiş bir biçimde hayatımızı sürdürüyor metalaşmaktan şikayet ederken aslında en büyük metaların bizler olduğumuzun farkında değiliz.

Görseller

  • www.freepik.com
Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.