Ruhsal bir deneyimi ifade etmek ve bakanlara derin düşünceler uyandırmak amacıyla tasarlanan mistik sanata ait bazı semboller bulunuyor. Mistik sanat; sembol, desen ve renkler aracılığı ile metafizik gerçekliği ifade etmeye çalışır. Mistik sanatta sıkça rastlanan popüler sembolleri birlikte inceleyelim.

Mistik Sembollerin Derin Kökenleri

Mistik semboller, insanlık tarihi boyunca çoğunlukla antik çağlardan gelen ve farklı kültürler ile ortaya çıkmış önemli sembollerdir. Farklı coğrafyalarda ortaya çıkan diğer kültürlerde de yorumlanarak evrim geçirmiş ve günümüze kadar ulaşmışlardır. Antik çağlardan gelen bu önemli semboller arasından seçtiğim beş popüler sembolü sizler için bir araya getirdim.

Mandala: Sonsuz Döngü ve Denge

Mandala, kelime olarak Sanskritçe kökenli olup ‘’çember’’ anlamına geliyor. Çıkış kökeni ise Hindistan ve Nepal olan bu mistik sembol, içsel dengeyi temsil ederken evrenin de sonsuz bir döngüde olduğunu anlatır. Meditasyon ve benzeri mistik çalışmalarda sıklıkla kullanılır.

Triquetra: Spirallerin Gücü

Kelt kültüründe görülen iç içe geçmiş, üç koşeli birbirilerine bağlı üçgen sembolüdür. Çoğu kültürde sonsuzluğu, üçlü birliği ve spirallerin gücünü temsil eder. Bir inanca göre de birbirine geçmiş halkaları geçmiş, şimdi ve geleceğin birleşimini sembolize eder.

Ouroboros: Evrensel Dönüşüm

Antik Yunan ve Antik Mısır mitolojilerinde görülen bir yılanın çember şeklinde dolanıp kuyruğunun kendi ağzına kadar uzadığı mistik bir semboldür. Ouroboros, sürekli dönüşümü ve yeniden doğuşu ifade eder. Aynı zamanda yaşamın sürekli devam ettiğini ve evrenin döngüsel doğasını temsil eder.

Hamsa: Namıdiğer ‘’Fatıma’nın Eli’’

Özellikle Orta Doğu kültüründe yaygın olarak kullanılan hamsa aynı zamanda İslam, Musevilik ve Hristiyanlık kültürlerinde de önemli yeri olan bir semboldür. İslam kültüründe Fatıma’nın eli olarak geçse de orijinal adı Hamsa’dır. Beş parmağı temsil eden ve şans getirdiğine inanılan bir el figürüdür. Kişiyi kötü enerjilerden ve diğer tüm kötü etkenlerden koruduğuna, bir kalkan görevi gördüğüne inanılır.

Om: Evrensel Ses

Aum ya da Om olarak ifade edilen bu mistik sembol Budist ve Hindu geleneğinde çok önemli bir yere sahiptir. Bazı Doğu dinlerinde de kutsal olarak kabul edilen bu mistik sembolün sesi evrenin temel titreşimi olarak kabul görülür ve meditasyon sırasında sürekli olarak tekrarlanır. İçsel huzur ve evrensel enerjiyle birleşim amacı taşır. ”Aum” kelime anlamının çok derin katmanları bulunur. Sanskritçe bir kelime olup; “A” harfi Tanrı’nın yaratma gücünü, “U” harfi Tanrı’nın sürdürme gücünü ve “M” harfi ise Tanrı’nın yok etme gücünü temsil eder. Ayrıca Aum’un sessiz kısmı da Tanrı’nın ötesindeki Mutlak Varlık’ı ifade eder.

Kaynakça

  • Archive for Research in Archetypal Symbolism (ARAS). The Book of Symbols. Reflections on Archetypal Images. Taschen, 2022.
  • Battistini, Matilde. Symbols and Allegories in Art. Getty Publications, 2005.
  • Campbell, Joseph, and Bill Moyers. The Power of Myth. Anchor, 1991.
  • Jung, Carl G. Man and His Symbols. Bantam, 2012.
Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.