Vasili Pukirev

1832 senesinde Rusya’da doğan Pukirev, 1847-1858 yılları arasında Moskova Resim, Heykel ve Mimarlık okulunda eğitim almıştır. Aldığı eğitim ile devlet okullarında resim öğretmeni olma imkânı elde etmiş 1855’te “sanatçı”; 1858’de “özgür sanatçı” unvanını almıştır. 1890 yılında vefat etmiştir. 

Eşit Olmayan Evlilik

1863’te Rusya’da tuval üzerine yağlı boya ile yapılan resim asıl adıyla “Neravnyi Bark”, İngilizce çevirisi “The Unequal/ Arranged Marriage”; Türkçe’de ise “Eşit Olmayan Evlilik” adını almıştır. Tablo şu an Trekyakov Devlet Galerisinde sergilenmekte.
Resim, kahverengi ve sarı renklerinin ağırlıkta olduğu bir tablodur ancak resmin tek odağı beyaz ışık ve renkle belirginleştirilmiştir. Resmin temasına genel olarak kasvet ve üzüntü hâkim diyebiliriz. Kontrastların az olduğunu ve arka planın devamının olduğunu-kilisenin devam ettiğini- cephe ışığı sayesinde bize vermişlerdir. 

Resimde ilk olarak bir grup insanın Ortodoks kilisesinde evliliğe tanıklık etmek için toplandıklarını görüyoruz. Dikkatli bir biçimde incelenmediğinde ilk olarak göze kalabalığın içinde gelin çarpmaktadır. Çevrede olan insanlardan farklı olarak beyaz bir ışıkla, masumca göze çarpıyor. Tuvallerde bakirelerin saf ve masumiyetini göstermek için beyaz tonlarının ve direkt ışığın yüzlerine verildiğini düşünerek, masumiyeti temsil ettiğini söyleyebiliriz.

Gelin ilk bakışta zarif görünmesine rağmen detaylara indiğimizde yüzünün umutsuz ve bu evliliğe mecbur bırakıldığı belli oluyor. Yüzünden ve gözlerinden ağladığını fark ederek bir nevi çaresizce durumu kabul etmek zorunda kalmış diyebiliriz.

Yanında olan damat karakterinin yaşlılığı ve yüzünde olan tedirgin sert ifade belli oluyor. Üzerini incelediğimiz zaman göğsünde bir madalya boynunda ise başka bir nişanın asılı olduğu fark ediliyor.

İki figürden yola çıkarak yaşlı damadın Rusya’da önemli bir diplomat, asker ya da siyasi figür olduğunu söyleyebiliriz. Damat şüpheci bakışları ile gelini süzerek, gelinin duygularını önemsemediği bir iş sözleşmesi yapar gibi soğuk ve mesafeli tavırda olduğu görebiliriz.

Gelin ve damadın elinde de mum olmasının sebebi; kuzey evlilik törenlerinde, mumun, umudu ve her şeyi gören tanrının sembolü olarak kullanılmasıdır. Gelinin çekingen ve istemsiz bir tavırla mumu uzatması damadın “Acaba ne yapacak?” diye merakla bekleyen gözlerini yorumlamamızı sağlamakta.

Güzel günleri sembolize eden mum gelinin elinde umursamazca ve neredeyse gelinliğine dökülecek şekilde tutmakta; damat ise kararlı ve dik bir şekilde tutmaktadır.

Yüzükleri takmaya çalışan rahibe bakacak olursak, ışık ilahi bir güç verilmesini istenmiş gibi arkadan veriliyor.

Gelinin arkasında duran ellerini bağlamış kişi töreni kesinlikle desteklemediğini belli edecek şekilde durmakta. Damada direkt olarak nefret dolu bakışlar atan kişi duruşundan huzursuz olduğu yorumunu yapabiliriz.  

Rivayetlere göre bu kişi Pukirev’dir. Sevdiği kadınla evlenen adama kötü bakışlar atmaktadır.

Tabloda damadın arkasında yarım olarak görünen yaşlı kadının ise damadın ölen karısı olduğu ve ruhunun oraya gelerek huzursuzluğu hissettirdiği söyleniyor. Kompozisyon içinde duran kişi hakkında fikir belirtmemiz zor. Pukirev’in resim hakkında yaptığı net bir yorum olmadığı için kendisi olup/olmadığını söyleyemeyiz.

Konukların bir kısmı umutsuz bir şekilde dalgınlıkla izliyor gibi. Olay müdahale edilemeyecek kadar geç kalınmış ve toplumsal olarak kabul görmüş. Hiçbir şeyi değiştiremeyeceklerinin farkında oldukları için boş bakışlar ile töreni izliyorlar.

Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.