Hayatı, Eğitimi ve İşleri

İlhami Atalay 1948 yılında Laz kökenli bir ailenin çocuğu olarak Artvin’in Arhavi ilçesinde doğdu. Resim yapmaya henüz ilkokul sıralarındayken başlayan Atalay, liseyi Artvin’de bitirerek üniversitede güzel sanatlar akademisine kaydolmak için İstanbul’a gitti fakat babası izin vermediği için memleketine geri dönmek zorunda kaldı. Bir yıl sonra babasına mimarlık eğitimi alacağını söyleyip kendisini bir şekilde ikna ederek tekrar İstanbul’a giden Atalay, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim bölümüne başladı. 1972 yılında buradaki eğitimini birincilikle tamamladıktan sonra yurtdışında burs kazandı ve Berlin Sanat Üniversitesi’nden kabul aldı. Berlin’de duvar halıcılığı ve resim üzerine uzmanlaşan Atalay, birçok yabancı ülkede alanıyla ilgili araştırmalarda bulundu.

1978 yılında Türkiye’ye dönen İlhami Atalay, Isparta’da Sümerbank halıcılık müessesesinde destinatör olarak çalışmaya başladı fakat bir yıl içerisinde sakallı olduğu gerekçesiyle görevine son verildi. 1983 yılında İstanbul’a yerleşen Atalay, yeniden resim çalışmalarına başladı ve İlhami Atalay Sanat Galerisini açtı. Sultanahmet’teki bu galeride sayısız öğrenci yetiştirdi.

Sanatı

Anadolu’nun kültürel çeşitliliğini, halkın yaşam biçimini ve değerlerini evrensel sanatın unsurlarıyla birleştiren bir felsefe geliştirerek Dinamizm grubunu kurdu. Her işinde yeni bir kompozisyon ve üslup geliştirerek kendini tekrar etmemeye özen gösteren Atalay’ın, Anadolu kilimlerinden esinlendiği ve renkleri birbirini  gölgelemeyecek şekilde kullandığı ifade edilir.

Eşi ve üç çocuğu da ressam olan Atalay’ın eserleri Türkiye’de ve dünyanın birçok kişisel karma sergisinde yer aldı. Birçok ödül sahibi olan İlhami Atalay, resim sanatına verdiği emek ve geleneksel olanı modern sanatın olanaklarıyla dile getiriyor oluşundaki başarısı ve yetiştirdiği sayısız öğrenciyle sanatın gelişimine katkılarından dolayı 2022 yılında Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü’ne layık görülmüştür. “Dinamizmin ressamı” olarak tanımlanan ve kendi yaptığı sanatı “çağdaş İslam sanatı” olarak adlandıran ressam İlhami Atalay’ın eserlerini ilhamiatalay.com.tr adresi üzerinden inceleyebilirsiniz.

  • Bu yazı İlhami Atalay Sanat Galeri’sinin resmî web sitesinden yararlanılarak yazılmıştır. Kullanılan resimler İlhami Atalay’a aittir ve resmi web sitesinden alınmıştır. Resimlere, sanatçı ve sanatına dair okuyucuya fikir vermek amacıyla yer verilmiştir.
  • https://ilhamiatalay.com.tr/
Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.