Kendine has dövüş teknikleri, Kung Fu savunma sanatının üstadı ve dünya sinemasına adını altın harflerle yazdırmış bir isim: Bruce Lee. Çok genç yaşta hayatını kaybeden Lee, ölüm oyunu filminin çekimleri sırasında beyninde gelişen ödemden dolayı hayata gözlerini yumdu. Dövüş camiasının efsane ismi Bruce Lee, pek çoğumuzun çocukluğunun kahramanı haline gelmiştir. İnanılmaz performansları, kendine has karakteri, Kung Fu dünyasının efsanesi Bruce Lee hakkında 10 bilgiyi sizler için derledik.

1- SANILANIN AKSİNE ÇİNLİ DEĞİL

Annesi yarı Kafkas yarı Çinli olan Bruce Lee’nin babası safkan bir Çinli’ydi. Kozmopolit bir ailede dünyaya gözlerini açan Bruce Lee, Amerika’da turne esnasındayken doğmuştur. Anlaşılacağı üzere kendisi tamamen Çinli değil, melezdir.

2- DÖVÜŞ CAMİASINA ÇOK ERKEN YAŞTA ATILDI

Henüz bir Kung Fu üstadı olacağından habersiz olan Bruce Lee, daha altı yaşındayken Kung Fu hareketlerini bilinçsiz bir şekilde öğrenmeye ve sergilemeye başlar. Ailesinin de Kung Fu’ya olan merakıyla beraber onların isteği doğrultusunda dövüş eğitimine çok genç yaşta başlar. İçten içe sokak kavgalarında yenilmemek, küçük düşmemek için Wing Chun sistemini öğrenmeye ve çalışmaya başlar. Bu tekniğin en önemli özelliği hızdır. Hız ise Bruce Lee’nin göbek adıdır.

3- KENDİ DÖVÜŞ TEKNİKLERİNİ YARATTI

Dövüş konusundaki üstadı ve hocası Yip Man’den çalıştığı Wing Chun tekniğine İngiliz Boksundan hareketler ekleyerek kendi karma tekniğini oluşturur. Kendi tekniğine Jet Kune Do adını verir. Bu teknikte amaç temel ve son derece basit hareketlerle rakibi yere sermektir. Şüphesiz ki Karate, Boks, Jujutsu, Eskrim, Judo, Güreş, Taekwondo ve Aikido gibi dövüş dallarının etkisi, kendi tekniğini yaratmada yardımcı olmuştur.

4- TAM BİR DANS TUTKUNU

Hırçın ve sert tavırlarıyla zihinlerimize kazanan Bruce Lee, dövüş sanatlarındaki yeteneği ve başarısının aksine aynı zamanda dans konusunda da oldukça yeteneklidir. Pek bilinmese de Lee, dans etmeye o kadar ilgiliydi ki Hong Kong Cha Cha’da birinciliği bulunmaktadır.

5- KENDİ OKULUNU AÇTI

O tarihe kadar Çinlilerden başkasına öğretilmesi yasak haline getirilen Kung Fu’yu, Amerikalılara öğretmek için Kung Fu dersleri vermeye başladı. Kendisinin de isminin geçtiği Jun Fan Kung Fu adıyla Amerikalı insanlara Çin Kültürünü öğretmek için bir okul açtı. Bruce Lee’nin asıl amacı bu dövüş sanatının ne kadar derin bir felsefeye ev sahipliği yaptığını geniş ve farklı kesimlere anlatmaktır.

6- JACKİE CHAN’İ BEYAZ PERDEYE TAŞIDI

Bir filmde usta aktör Jackie Chan’i figüran olarak oynatmış böylece usta sanatçıyı beyaz perdeye taşımıştır. Jackie Chan’in figüranlık ve dublörlük yaptığı birden fazla film olsa da en şanslı yapıt şüphesiz ki Bruce Lee ile oynadığı Ejder Kalesi filmidir.

7- BAŞARILI OYUNCULUK KARİYERİ

İlk uluslararası çıkışını Ed Parkers’la 1964 yılında yapan Bruce Lee, devamında Green Hornet adlı dizide rol oynamıştır. Bruce Lee bu diziyle çıkış yakalayacağını düşünse de dizi bir ay sonra yayından kaldırılmıştır. Bruce Lee’nin ilk uzun metrajlı filmi Büyük Patron’dur. Filmin yükseliş yakalamasıyla beraber Fist of Fury, Way of The Dragon filmlerinde yer almayı başarmıştır.

8- BAŞARININ SIRRI: İSTİKRAR

Bruce Lee’yi her ne kadar oyuncu ve Kung Fu üstadı olarak bilsek de kendisi aynı zamanda çok başarılı bir iş adamıydı. Kendi okulunu açarak büyük yatırıma ev sahipliği yapan Lee, binlerce insana umut oldu. Steve McQueen, James Coburn ve Chuck Norris gibi ünlü isimler de zamanında Bruce Lee’nin öğrencileriydi.

9- EFSANENİN GİZEMLİ ÖLÜMÜ

20 Temmuz 1973’te hayata gözlerini yuman Bruce Lee’nin ölümü hakkında asılsız birçok iddia ortaya atılsa da asıl ölüm sebebi tam olarak bilinmemektedir. Clinical Kidney Journal’ın açıklamasına göre ünlü aktörün ölüm nedeni fazla su tüketmesidir.Türlü bahane ve sebepler ortaya atılsa da gizem perdesi henüz aralanmış değil.

10- ÇOCUKLUĞUMUZUN KAHRAMANI

Yaşasaydı şu anda 83 yaşında olacaktı. Bruce Lee, bir neslin Kung Fu üstadı ve süper kahramanı olarak zihinlerde ve kalplerde yaşamaya devam edecek.

KAYNAKÇA:

  • https://www.tlctv.com.tr/blog/bruce-lee-hakkinda-10-ilginc-bilgi
Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.