"Aynaya baktığınızda suçluluk duyuyorsanız gerçekleri öğrenmişsinizdir."

V for Vendetta (2005) Filmine Genel Bakış

  • Yönetmen: James McTeigue
  • Senaryo: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, David Lloyd
  • Tür: Aksiyon, Dram, Bilim Kurgu
  • Süre: 2 saat 12 dakika

Filmin Hikayesi

“V for Vendetta” totaliter düzenin hakim olduğu gelecekte işlenen distopik bir gerilim filmidir. Hikaye, baskıcı rejimi devirmeye ve insanları hükümete karşı ayaklanması için ilham vermeye çalışan “V” takma adıyla bilinen maskeli bir anti-kahramanın etrafında şekilleniyor. Kısaca hikayenin detaylarından bahsetmek gerekirse; V baskıcı rejimi etkisiz kılmak için  tehlikeli bir plan yapar. Planını hayata geçirmek üzere çalışırken Evey Hammond ile tanışır . Titizlikle planlanmış bir dizi isyan eylemiyle V, özgürlük ve anarşi mesajını yayarken hükümet sembollerini ve figürlerini hedef alır. Hükümet denetimini sıkılaştırıp V’nin eylemlerini soruştururken Evey, V’nin geçmişi hakkındaki gerçeği öğrenir. Bireysel özgürlüğün önemini keşfeder. Hammond kendisini devrim dünyasının derinliklerine yüzerken bulur. Son sahnede Senato binasının havaya uçurulması ile perde kapanır..

Renk ve Tasarım

V for Vendetta 1982 yılında Alan Moore tarafından kaleme alınan ve David Lloyd tarafından çizilen, DC (Detective Comics) Comics evrenine ait bir çizgi roman serisidir. Dolayısıyla karakter, kostüm ve sahne tasarımı film çekilmeden 23 yıl önce DC Comics tarafından şekillendirilmiştir. Militar-otokrasinin baskıcı havasından ve distopik evrenin melankolik yapısı neticesinde film süresince soğuk renkler içerisinde geziniriz.. Karakterlerin umutsuz ve depresif iç dünyası bu şekilde renkler üzerinden görsel bir tasvirle seyirciye aktarılır.

Karakter Analizi

V’yi diğer süper kahramanlardan ayıran en önemli özellik anti-kahraman niteliklerine sahip olmasıdır. Alışılagelmiş süper kahramanların aksine V amacına giden yolda şiddet kullanmaktan geri durmayan ve toplumsal düzeni korumanın aksine onu yıkmak isteyen bir anarşisttir.- Anti-kahraman başlığı altında farklı bir örnek vermek gerekirse 1999 yapımı Fight  Club filmindeki Tyler Durden karakteri ana karakterimiz V ile ortak özellikler gösterir.-    Evey Hammond karakterinin hikaye boyunca gelişimine ve değişimine göz attığımızda Joseph Campbell’ın 1949 yılında yazdığı “Kahramanın Sonsuz Yolculuğu” eserinden yola çıkarak karakterin serüven boyunca gelişimini tamamlarken tırmandığı basamakları ve ulaşacağı sonucu görmek mümkündür.

İmgesel Detaylar

V’nin film boyunca kullandığı halka içine alınan “v” harfi ve kullandığı takma ad farklı anlamlar taşır. V harfi tarih boyunca “victory” kelimesini tasvir etmek için kullanılmıştır.. Ters çevrildiğinde anarşizm sembolü ile büyük oranda benzeşim gösterir. Ayrıca ana karakterimizin işkencelere maruz kaldığı kaldığı hücrenin numarası 5’tir. V karakterinin kullandığı maske ise 5 Kasım 1605’te Birleşik Krallığa düzenlenen “Barut Komplosu’nun mimarı Guy Fawkes’a bir saygı duruşudur.

Vendetta maskesi olarak bildiğimiz maske Fawkes’tan esinlenerek tasarlanmıştır. Halen günümüzde devrimin ve başkaldırının sembolü olarak kullanılmaktadır. Film süresince George Orwell’in kaleme aldığı 1984 adlı romanına oldukça fazla gönderme vardır. Adam Suttler Big Brother ile oldukça fazla ortak özelliğe sahiptir. Sokağa çıkma yasağı ve panoptikon toplum yapısı itibariyle 1984 romanından esinlenildiğini görmek mümkündür. Suttler karakteri oluşturulurken Adolf Hitler’den referans alınmıştır. Adam Suttler’ın propaganda tarzı, beden dili ve hitabet şekli Hitler’in 20. yüzyılın ortalarında yaptığı konuşmalara oldukça benzerdir.

Kapanış

Filmin son sahnesine geldiğimizde halk V’den aldıkları maskeleri çıkarır. Bazı ölmüş olan karakterlerin tekrar canlandığını görürüz. Aslında canlanan karakterler değil fikirlerdir.

“Bu maskenin altında etten daha fazlası var. 
Bu maskenin altında bir fikir var, 
Bay Creedy ve fikirlere kurşun işlemez.”

Kaynakça

  • Orwell, G. (2000) 1984. (Üster, C, Çev). İngiltere. (Orjinal eserin yayın tarihi 1949).
Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.